Det gröna året

Göteborgs gröna värld

Ett helt år av gröna upplevelser i Nordens främsta parker – det är vad Gothenburg Green World 2016 handlade om. Ett rikt utbud av programpunkter och fantastiska utställningar genom samtliga årstider erbjöds besökare från när och fjärran.

Göteborgs botaniska trädgård, Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndals stad, Liseberg och Trädgårdsföreningen med park- och naturförvaltningen Göteborgs Stad som bildar Göteborgs Lustgårdar samlade sig ännu en gång till en gemensam internationell trädgårdsutställning.

– Ambitionen med året har varit att skapa ett trädgårdens ”Hortikulturhuvudstadsår”  under 2016, säger Cecilia Liljedahl, projektledare för Gothenburg Green World. Parkerna visade upp sig under ett helt år, det vill säga under alla årets säsonger. Trädgårdarna innehåller så många fantastiska skiftningar och varje årstid bjuder på sina favoriter. Vi ville ta fasta på de olika parkernas styrkor och erbjuda något för varje årstid.

– Parkerna har tillsammans en enorm potential och har visat upp sina bästa sidor genom alla säsonger. Från invigningen den 27 februari på Göteborgs botaniska trädgård med den vilda våren följde ett fullmatat program med bland annat flera botaniska utställningar. Såsom en utställning med orangeriväxter på Gunnebo slott som även kommer att ha färdigställt sitt unika Orangeri enligt historiska ritningar inom ett år. Vi har utvecklat Land Art ute i parkerna tillsammans med italienska Arte Sella; den främsta Land Art parken i Europa. Gästande designers från engelska och tyska parker har samverkat med trädgårdsmästare och inspirerats att göra nytt innehåll i traditionsrika miljöer.

Vi visade för första gången i Skandinavien, en internationell fotoutställning, IGPOTY, med trädgård och landskap som främsta motiv. Stadens paradgata blev en öppen Garden Show när trottoarerna fylldes med intressanta idéträdgårdar under sommarmånaderna med social och ekologisk hållbarhet som tema. Poseidon, Göteborgs ikon-skulptur på Götaplatsen, blev inbäddad i den skönaste grönskan till allas stora glädje. Dessutom bjöds en av världens främsta bambukonstnärer; japanska Tetsunori Kawana in till att skapa en större bambuskulptur på Milleniumplatsen, mitt i stadens sus och brus. Se hela bildkavalkaden nedan med höjdpunkter från året som gått.

Göteborg har en stor och unik variation av parker och trädgårdar – alltifrån 1700-talsslottsparken med Gunnebo som främsta trädgård i Sverige, den historiska stadsparken Trädgårdsföreningen med sitt unika Palmhus, Göteborgs botaniska trädgård som räknas som en av Europas främsta till den helt nyskapade Jonsereds trädgårdar med tydlig social profil, bara för att nämna några.

I menyn ovan kan du läsa om alla parkerna och även komma vidare till deras egna hemsidor, där du hittar deras program för 2017. Det är minst lika spännande och variationsrikt som 2016!

Välkommen till Nordens främsta trädgårdsdestination!

 

Översiktskarta över parkerna i Göteborg med omnejd.