Botaniska Trädgården

Öppettider

Trädgården: varje dag från kl 09.00 till solnedgången.

Frivillig entréavgift 20 kr

Växthusen: maj – augusti 10 – 17, övrig tid  10 – 16. Stängt julafton, juldagen och nyårsafton.

Entréavgift 20 kr (gratis under 18 år)

Butiken: november – mars 12 -17, april – september 10 – 19, oktober 11 – 18. Midsommarafton 10 -17, jul- och nyårsafton 12 -15. Förlängda öppettider inför jul. Juldagen stängt.

 

Kontakt

Agneta Green, kommunikatör, agneta.green@vgregion.se

Telefon 010 – 473 77 77 – alla verksamheter

För bokningar av biljetter och rullstol, begär butiken

botaniska.se

Hur ni hittar oss

Carl Skottsbergs gata 22A
413 19 Göteborg

Hållplats: Botaniska Trädgården
Hitta hit med Västtrafik

Med 16 000 växtarter på 175 hektar är detta en av de största botaniska trädgårdarna i Europa och anses också vara en av de främsta. Trädgården anlades 1915-1923 av Göteborgs stad och planerades från starten inte bara som en botanisk trädgård utan också som en rekreationsyta för stadens invånare. De hortikulturella värdena fick en stor plats vilket var unikt för en botanisk trädgård på den tiden. De vetenskapliga samlingarna exponeras i vackra trädgårdsrum där kunskap och skönhet värderas lika högt.

Trädgårdens växtsamlingar kommer till stor del från otaliga växtexpeditioner världen över. I världsklass är bland annat samlingen av vildinsamlade lök- och knölväxter som blommar ögonbedövande i lökträdgården, och i den prisbelönta klippträdgården.

Medan de flesta botaniska trädgårdarna i Europa har anlagts på en platt yta i städerna byggdes Göteborgs botaniska trädgård i en kuperad miljö i ett naturreservat vilket gör den naturligt varierad. Naturreservatet ligger mitt i staden Göteborg och här möts den vilda naturen och den odlade trädgården, och gränserna är ofta flytande.

I växthusen finns Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Här växer också påsköträdet som är utrotad i sin naturliga miljö men bevaras och sprids tack vare Göteborgs botaniska trädgård.

Växthus

Det är alltid värt att besöka Botaniska trädgården i Göteborg men som vackrast är här under vårens lökblomning och den tidiga hösten när perenner och sommarblommor står i full blom. Trädgården är i ständig förändring – i naturens tempo. Vissa saker sker explosionsartat, andra får man vara mer uppmärksam på.

Botaniska höst

Med ca 500 000 besökare varje år är Göteborgs botaniska trädgård ett av Västra Götalands främsta besöksmål. Här finns restaurang, café, butik och spännande utställningar.