Gunnebo slott

Öppettider

Öppet varje dag, året runt.
För slottets öppettider och bokning av visning, se gunneboslott.se/kontakt-och-information/oppettider

Kontakt

031 – 334 16 00
kontakt@gunneboslott.se
gunneboslott.se

Hur ni hittar oss

Christina Halls väg, 431 36 MÖLNDAL

Hållplats: Helenedal, Kristinedal
Hitta hit med Västtrafik

För mer detaljerad reseinformation, se gunneboslott.se/kontakt-och-information/vagbeskrivning

Gunnebo Slott och Trädgårdar – en av norra Europas bäst bevarade 1700-talsanläggningar

För tvåhundra år sen var Gunnebo slott ett av Sveriges modernaste sommarnöjen – idag är anläggningen en av de mest nyskapande satsningarna i landet när det gäller att återskapa en historisk miljö.

John Hall, köpman av engelsk härkomst, var en av Sveriges rikaste personer i slutet av 1700-talet. Han anlitade Göteborgs stadsarkitekt, Carl Wilhelm Carlberg, för att rita och bygga sommarnöjet Gunnebo. Carlberg, nyss hemkommen från en fem år lång studieresa i Europa, grep sig an uppdraget med stor iver. Han gjorde fler än 200 ritningar och fungerade dessutom som byggledare. Gunnebo kom därför att bli en ovanligt helgjuten gustaviansk herrgårdsanläggning – ett allkonstverk. Carlbergs originalritningar har utgjort det främsta historiska källmaterialet när delar av egendomen har återskapats i modern tid.

I anslutning till slottet anlade Carlberg tre olika typer av trädgårdar – en dramatisk engelsk park, de formella italienskinspirerade stilträdgårdarna och yppiga köksträdgårdar där grönsaker, kryddor, och snittblommor odlas än idag. Hela egendomen är numera ett 100 hektar stort kulturreservat och slottet är byggnadsminne.

På Gunnebo kan besökaren njuta av utsökt arkitektur i rofyllda, natursköna omgivningar. I kaffehuset serveras ekologiska rätter, specialkomponerade av Gunnebos trädgårdsmästare, kockar och bagare. Slottsvisningar och olika typer av publika musik- och kulturevenemang arrangeras under året.

k?kstr?dg?rd

Men Gunnebo är också ett säte för forskning och utbildning. Just nu rekonstrueras ett historiskt korrekt återgivet orangeri (växthus) efter Carlbergs originalritningar. I orangeriet, som låg i den södra stilträdgården, vinterförvarades exotiska fruktträd, med allt ifrån ananas till citrus och lagerträd. Huset kommer att vara återuppfört 2018 och då nyttjas på samma sätt av Gunnebos trädgårdsmästare. I samband med rekonstruktionen utbildas en ny generation av hantverkare i traditionellt hantverk, för att bevara kunskaperna i bland annat timring, finsnickeri, stuckatur, mureri och kakelugnsmakeri.

Välkomna till Gunnebo – trädgårdarna är öppna varje dag, året runt.