Tjolöholms Slott

Öppettider

Slottsträdgården är öppen året om.

Slottsvisningar och servering är öppna helger året om, dagligen under sommaren.

Kontakt

0300-40 46 00
info@tjoloholm.se

tjoloholm.se

Hur ni hittar oss

Tjolöholms Slott
439 74 Fjärås

Hållplats: Torpa Smedja
Hitta hit med Västtrafik

Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

Tjolöholms Slott är Sveriges främsta Arts and Crafts-anläggning. Slottet byggdes 1898-1904 och är en spännande blandning av engelskt 1500-tal, jugend och dåtidens mest moderna innovationer. Egendomen ligger på en egen halvö vid havet och hela godset byggdes som ett idealsamhälle. Innanför slottsgrindarna finns förutom huvudbyggnaden även allmogebyn med de forna arbetarbostäderna i nationalromantisk stil, slottskyrkan och ekonomi- och stallbyggnader.

Tjolöholms Slott

Med sin unikt brittiska slottspark är Tjolöholm en udda fågel i den nordiska trädgårdsvärlden, ingen annan anläggning har en så konsekvent genomförd Arts and Crafts-trädgård. Slottsparken ritades, liksom slottet, av arkitekten Lars Israel Wahlman, och är konstruerad så att den ser ut att flyta ihop med den vilda naturen omkring, helt enligt tidens ideal. Närmast slottet är trädgården stram och tuktad för att sedan gradvis anpassa sig till det omgivande landskapet. Forna tiders blomsterprakt återskapas nu genom nya planteringar och rabatter, bland annat kommer den magnifika rosengången som förbinder slott och hav snart att blomma igen.

Helen och James Dooley jobbar i slotssträdgården.

Tillsammans med designerparet Helen och James Dooley har Tjolöholms Slott restaurerat den unika gången. Träden i den närliggande Engelska parken har glesats ut för att inte skugga rosorna och fristående bågar har satts upp. Under 2015 planterades nya rosor, särskilt framtagna för att klara förhållandena på platsen, och rabatterna vid gången förstärktes med vackra perenner.

Tjolöholms Slott

Slottsparken är öppen för besökare året om. Sommartid kan man boka guidad trädgårdsvisning, då slottets egen trädgårdsmästare visar upp parkens originella konstruktion och spännande växter.

Picknick Tjolöholms Slott

Jane Austen-utställning under 2016

Ett böljande engelskt landskap med herresäten befolkade av kärlekstörstande överklass i vackra kläder – det är vad många förknippar 1800-talsförfattaren Jane Austen med. Andra framhåller hennes skarpa blick för mänskliga relationer i ett samhälle där spelreglerna är i snabb förändring. Oavsett synsätt så står sig Jane Austens böcker bra även på 2000-talet. Tjolöholms Slott visade under 2016 kostym från flera av de mest populära filmatiseringarna av Stolthet och fördom och Förnuft och känsla, i en utställning som fokuserar på Austens odödliga berättelser. Dräkterna visades i den autentiska slottsmiljön och har burits av skådespelare som Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth och Kate Winslet. Utställningen pågick 16 januari-25 september 2016.

Under 2017 kommer dräkter från Downtown Abbey att visas. Mer information finns hos Tjolöholm.