Växtrum i Lerum

Kontakt

Mattias Christenson
0302-52 15 52,  0725-34 15 52
vaxtrumilerum@lerum.se

vaxtrumilerum.se

 

Lerums sex gröna oaser skapade av trädgårdsdesigners och invånare

Om man tar en bortglömd tomt och ett undangömt hörn i en park, ger två duktiga trädgårdsdesigners och ett 30-tal trädgårdsamatörer fria händer. Vad händer då? Det blir Växtrum! Så har vi gjort i Lerum.

2017 tar Gunnel Carlson och Gerben Tjeerdsma sina gröna fingrar och engagemang till Lerum och förvandlar två platser till fantastiska oaser i det centrala stadsrummet.

Nya Växtrum skapas varje år tillsammans med kommuninvånare, under ledning av kända trädgårdsprofiler.

2015 gjorde Hannu Sarenström och hans arbetsgrupp om en igenvuxen yta till en 1800-talsoas med lokalproducerad honung och Simon Irvine anlade en köksträdgård med ett gigantiskt klätternät för pumpor, gurkor och squash.

2016 skapade Karin Berglund en klosterinspirerad Maria-trädgård med blomning och väldoft utöver det vanliga och André Strömqvists hommage till forna tiders handelsträdgårdar ger liv till en övergiven gräsmatta och träddunge mitt i centrum.

Brobackenslänten

Brobackenslänten, signerad Simon Irvine

Växtrum är en unik, grön upplevelse, ett samarbete där invånare får en nära relation till sin närmiljö, skapar nya kontakter med varandra och andra, får ny kunskap och kan sprida den vidare. Evenemanget är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och företagare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vi vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.

Varje vår skapas Växtrummen under deltagarnas flitiga fingrar. I början av juni öppnas de två nya, gröna mötesplatserna officiellt med ett antal aktiviteter för både barn och vuxna. Alla Växtrumsplatserna ligger i närheten av ett promenadstråk som sträcker sig längs med Säveån, i Lerums centrum. En lummig, vacker promenadväg på cirka 3,6 kilometer gör Växtrum i Lerum till trevliga besöksmål under hela växtsäsongen.

Lerums kommuns vision är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025. För att verkligen bli ett mer hållbart samhälle behöver vi alla vara med, medarbetare i kommunen, invånare och företagare och på olika sätt bidra till att visionen blir verklighet. Växtrum är en väg mot det målet.

Lerum ligger knappt 20 minuters bilväg från Göteborgs centrum. Med pendeltåg tar det 15 min från Göteborg. Ladda ner vår app och känn dig varmt välkommen till Växtrum i Lerum! Mer information finns även på växtrumilerum.se