Jonsereds trädgårdar

Öppettider

Jonsereds trädgårdar är öppet alla dagar i veckan.

För Kafé Grindstugans öppettider, se aktuell information på kafegrindstugan.com

Rosengaragets öppettider hittar du på rosengaraget.com

Kontakt

Peter Svenson, Trädgårdsmästare.
031-792 14 15

partille.se/jonsereds_tradgardar

facebook.com/jonseredstradgardar

 

Hur ni hittar oss

William Gibsons väg 17
433 76 Jonsered

Vägbeskrivning

Med bil: E20 riktning Stockholm, sväng av vid Jonsered. Följ skyltning mot Jonsereds trädgårdar.

Kollektivtrafik: Pendeltåg, hållplats Jonsereds station. Följ skyltning mot Jonsereds herrgård.

Hitta hit med Västtrafik

Jonsereds trädgårdar finner du strax utanför Göteborg. Med ett historiskt arv som sträcker sig tillbaka till 1800-talet ligger trädgårdarna i framkant när det gäller ekologiskt odlande och socialt ansvarstagande. I trädgårdarna bedriver Partille kommun ett arbetsmarknadsprojekt där ett antal deltagare får möjligheten att närma sig arbetsmarknaden genom arbete i trädgårdarna. 2015 vann Jonsereds trädgårdar Elmia Inspiras utmärkelse Sveriges mest inspirerande park i kategorin nyetablerade parker.

Jonsereds trädgårdar

Jonsereds trädgårdar

Tanken om att värna om sina medmänniskor har funnits länge i Jonsered. När den skotske fabriksägaren William Gibson år 1868 uppförde den magnifika herrgården hade det lilla brukssamhället på ett par decennier gått från en liten by till ett exemplariskt industrisamhälle där arbetarna försågs med funktionella hem, pålitlig sjukvård och en utvecklad skola. Som krona på verket lät Gibson anlägga en trädgård i anslutning till herrgården dit alla var välkomna att njuta av sommarens färska primörer. Men årtiondena gick, fabrikerna lades ned och trädgårdarna föll i glömska. Men tack vare slottsarkitekten Kolbjörn Waerns grundliga förundersökningar kunde anläggandet av en ny trädgård komma igång år 2010. Med en blinkning mot det gångna är Jonsereds trädgårdar en fri tolkning av hur William Gibsons herrgårdsträdgård en gång kan ha sett ut. Så här beskriver trädgårdsmästare Peter Svenson de enskilda kvarteren som utgör dagens trädgård:

Formträdgården är den mest tidstypiska för 1800-talet. Tapetgrupper med perenner och buskar ramas in av strama ligusterhäckar. I detta kvarter finns också pampiga urnor planterade med färgrika exoter och stilfulla magnoliaträd, intill hårt klippta figurer av idegran samt liguster i stensatta öar.

Köksträdgården är både en odlingsyta och estetisk trädgård enligt engelsk modell. Köksväxter och kryddor odlas ekologiskt i moderna varmbänkar som kan anpassas i höjd. Humle och pelaräpplen bildar alléer tvärs igenom kvarteret. I rabatterna står tidstypiska sommarblommor.

Engelska rosenträdgården består av tio bersåer med historiskt väldoftande buskrosor. Här finns också stora perennrabatter med torparperenner och sirliga träd som med sitt lövverk bildar ett skyddande tak.

Utställningsträdgården förändras varje år med hjälp av en känd eller okänd trädgårdspersonlighet. Vi ser fram emot en ny trädgård varje år som stimulerar och inspirerar besökarna till nya idéer som de kan ta med hem till sina egna trädgårdar. 2016 gästade ingen mindre än Gunnel Carlson.

Jonsereds trädgårdar

Jonsereds trädgårdar

Foto Annika Clarholm

Trädgårdsmästare Peter Svenson

Även om namnet inte låter bekant är chansen stor att du hört hans röst i radio. I många år har trädgårdsmästaren Peter Svenson varit en återkommande radioträdgårdsmästare i P4 Göteborg. Peter är även känd för att han var den drivande kraften bakom det ekologiska rosariet i Trädgårdsföreningen, ett av de första i sitt slag.

TradgardsmastarePeterSvenson

Jonseredstradgardarsommar15

Arbetsmarknadsprojektet i Jonsereds trädgårdar – Här växer både människor och blommor

Arbetsmarknadsenheten i Partille kommun har delar av sin arbetslivsinriktade verksamhet förlagd till Jonsereds trädgårdar. Tillsammans med trädgårdsmästaren Peter Svenson arbetar hantverks- och trädgårdsgrupperna med återskapandet och underhållet av trädgårdarna. Grupperna arbetar med trädfällning, markarbete och plantering. En liten köksträdgård med odlingsbänkar i olika höjder för blommor och grönsaker har anlagts. Där förkultiveras en del plantor som senare planteras ut i trädgårdens kvarter. Inom arbetslivsinriktad grön rehabilitering har varje deltagare en individuell planering. Exempel på aktiviteter som erbjuds är stöd- och coachningssamtal, olika typer av trädgårdsarbete, visst hantverksarbete, promenader och mindfulnessövningar.

Jonsereds trädgårdar

Foto Anton Ahlström

Kaféet

Kafé Grindstugan erbjuder allt en fikapaus kräver. För den hungriga finns även varma soppor och räksmörgåsar. Öppettiderna varierar under säsongen, besök www.kafegrindstugan.com för aktuell information. Missa inte heller Rosengaraget där Peter Svensons ekologiskt odlade rosor finns till försäljning.

*Vinnare av 2015 års Elmia Park Inspira i kategorin nyetablerade parker.